Uudet kotisivut!

Tutustu uuteen sivustoon osoitteessa stockholmsauktionsverk.se.

Stockholms Auktionsverk

Vuonna 1674 perustettu Stockholms Auktionsverk on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva huutokauppakamari. Olemme myyneet barokki-, rokokoo- ja kustavilaistyylisiä esineitä siitä asti, kun ne olivat oman aikansa käyttöesineitä.


 

 

Claes Rålamb

Aloitteen Stockholms Auktionsverkin perustamiseksi teki Tukholman ylikuvernööri vapaaherra Claes Rålamb vuonna 1674. Olemme maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva huutokauppakamari. Olemme myyneet barokki-, rokokoo- ja kustavilaistyylisiä esineitä siitä asti, kun ne olivat oman aikansa käyttöesineitä. Vuosisatojen saatossa meillä on ollut useita merkittäviä asiakkaita, esimerkiksi Kaarle XI Kustaa, Kustaa III, Carl Michael Bellman, August Strindberg ja Selma Lagerlöf.

Nykyään Stockholms Auktionsverk on yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä taiteen, taidekäsitöiden ja vanhemman ja uudemman antiikin kauppapaikoista. Tukholmassa toimimme kolmessa eri toimipaikassa – Östermalmilla Nybrogatan 32:ssa, missä pidämme isoja laatu- ja erikoishuutokauppoja, sekä Magasin 5:ssä Frihamnenissa ja Globenin lähellä Slakthusgatan 22:ssa, missä järjestämme verkkohuutokauppoja.

Stockholms Auktionsverkillä on Göteborgissa ja Malmössä sivuliikkeet, joissa asiakkaamme voivat myös tehdä tarjouksia huutokaupoissamme.

Stockholms Auktionsverkillä on edustajat Lontoossa, Pariisissa, New Yorkissa, Brysselissä, Hampurissa ja Genevessä. Kansainvälisistä asiakkaista, kauppiaista, keräilijöistä ja muista kontakteista koostuva laaja verkostomme kasvaa jatkuvasti.

Stockholms Auktionsverk järjestää vuosittain suuret laatuhuutokaupat, joiden teemat ovat Moderni taideNykytaide ja Klassinen – sekä lisäksi erikoishuutokauppoja, joissa myydään mm. Muotia sekä Kirjoja, karttoja ja käsikirjoituksia. Stockholms Auktionsverk on markkinoiden ainoa huutokauppakamari, joka järjestää kirjojen erityishuutokauppoja (1600-luvulle juontava perinne).

Stockholms Auktionsverk on järjestänyt vuodesta 1995 erittäin suosittua Antiikkikoulua, johon osallistuu vuosittain noin 500 taide-, taidekäsityö- ja antiikkialan opiskelijaa. Antiikkikoulu järjestää runsaasti erilaisia opintomatkoja, luentoja ja muita tilaisuuksia ja tapahtumia.

Stockholms Auktionsverkiä voikin pitää ruotsalaisen ja kansainvälisen kulttuurihistorian pörssisalina. Liiketoimintamme perustuu luottamukseen, osaamiseen, perinteeseen ja henkilökohtaisiin kontakteihin. Palveluksessamme on noin kolmekymmentä erilaisten erikoisalueiden koulutettua asiantuntijaa, jotka ovat perehtyneet erilaisiin kulttuureihin, taiteen epookkeihin, taidekäsitöihin ja antiikkiesineisiin.

Historiaa

Ruotsin huutokauppaa tarkoittava sana auktion on peräisin latinan sanasta auctio ja verbistä augere (”kasvaa, lisääntyä”). Huutokauppa on vanha kaupankäynnin muoto, joka oli erittäin merkittävä Rooman valtakunnassa. Myöhemmin huutokauppaperinne levisi hitaasti myös muualle Eurooppaan. Hollannissa kirjallisten lähteiden maininnat huutokaupoista ovat vasta 1500-luvun lopulta, ja tuolloin niissä myytiin pääasiassa kirjoja.

Ruotsiin huutokaupat rantautuivat varhain. Erityisen vanhoja kirjallisia asetuksia ei ole, mutta huutokauppamenettelystä säädettiin Visbyn kaupungin keskiaikaisessa laissa. Ruotsin vanhin tunnettu huutokauppa oli akateemisen konsortion huutokauppa, joka järjestettiin vuonna 1639 Uppsalassa. Tukholman ensimmäinen kirjahuutokauppa järjestettiin todennäköisesti vuonna 1664.

Aloitteen huutokauppakamarin perustamisesta Tukholmaan esitti Tukholman ylikuvernööri vapaaherra Claes Rålamb. Ajatus sai alkunsa Rålambin kokemuksista kaupungin ulosottolaitoksen johtajana, joka oli silloin eräänlainen kruununvoudin vastine. Rålambin visiona oli muodostaa tehokas väline, jolla turvattaisiin velallisten edut velkojen maksamiseen tarvittavien rahavarojen puuttuessa.

27. helmikuuta 1674 kaupungin maistraatin istunnossa Tukholman raatihuoneella otettiin käsiteltäväksi huutokauppakamarin perustamista koskeva asia. Ehdotus hyväksyttiin, ja samana päivänä annettiin huutokauppakamaria koskeva asetus (Ordning över Auctions- och Adess-Cammaren i Stockholm Gjord av Hans Excellens Herr Överståthållaren samt Borgästare och Råd anno 1674). Stockholms Auktionsverk perustettiin tämän asetuksen nojalla, ja asetus oli ensimmäinen huutokauppakamarin toimintaa ohjaava säädös.

Tässä historiallisessa huutokauppa-asetuksessa mainittiin selvästi, että yhtenä uuden säädöksen tärkeimmistä tavoitteista oli turvata velkojan saatavat. Asetuksessa säädettiin, että huutokaupassa voi tarvittaessa nopeasti mutta hyvässä sovussa muuttaa tavaroitaan selväksi rahaksi ja ettei vastentahtoinen velallinen saa niskoitella maksamista vastaan. Lisäksi asetuksessa säädettiin, että huutokauppakamaria hoitavat kirjanpitäjä, rahastonhoitaja ja vahtimestari. Heillä kullakin tulee olla oma avain, jolla pääsee myytävien esineiden varastoon, ja näiden huutokauppakamarin edustajien tulee olla tavattavissa aamupäivällä kello kahdeksan ja yhdentoista välillä sekä iltapäivällä kello kahden ja viiden välillä.

Tukholman huutokauppakamarin alkuperäinen toimipaikka oli osoitteessa Själagårdsgatan 19 (jonka nimi muutettiin myöhemmin Skärgårdsgatan 100:ksi) Tukholman vanhassakaupungissa (Gamla stan) eli nykyisessä Tyska Brunnsplan 19:ssä. Huutokaupoista tuli heti suurta kansanhuvia. Stockholms Auktionsverkin järjestämissä huutokaupoissa myytiin moderniin aikakauteen asti kaikkea mahdollista talousesineistä ja silkkikankaista viljaan, laivojen lasteihin, viiniin, puutavaraan ja kotieläimiin. Myös kultaa, osakkeita ja obligaatioita on ostettu ja myyty Stockholms Auktionsverkin kautta.

Stockholms Auktionsverk on vuoden 1674 jälkeen muuttanut kuusi kertaa. Vuonna 1790 huutokauppakamari muutti Skärgårdsgatanilta Gamla stanissa Myntgatanilla sijaitsevaan Polusska husetiin. Vuonna 1836 oli seuraava muutto Birger Jarlstorgille Riddarholmeniin. Riddarholmenissa toimimme vuoteen 1948 asti, jolloin muutimme Bonnier-taloon Torsgatanille ja sieltä vuonna 1959 Nortullsgatan 6:een. Vuonna 1977 oli aika muuttaa Tukholman cityyn Beridarebangatanille, Gallerian Hamngatanin alapuolella oleviin tiloihin, jotka monet asiakkaamme muistavat edelleen. Nykyisiin tiloihimme Nybrogatan 32:een ja Frihamnenin Magasin 5:een muutimme vuonna 2002.

Stockholms Auktionsverkillä oli vuoteen 1973 asti yksinoikeus järjestää huutokauppoja Tukholmassa. Myös muut 1800-luvun loppuun mennessä perustetut taidehuutokauppakamarit – kuten Bukowskis, Svensk-Franska, Björcks, Börjessons ym. – järjestivät huutokauppansa Stockholms Auktionsverkin kautta. Monopolin purkamisen jälkeen kaupunki omisti Stockholms Auktionsverkin vuoteen 1993 asti, jolloin se siirtyi yksityiseen omistukseen.

Monet eri vuosisatoina vaikuttaneet historialliset merkkihenkilöt ovat ostaneet ja myyneet esineitä Stockholms Auktionsverkin huutokaupoissa. Stockholms Auktionsverkin perustamisen aikaan kuninkaana ollut Kaarle XI myi meillä metsästyskiväärinsä 900 taalerilla. Sitä, että hänen poikansa Kaarle XII olisi käynyt meillä kauppaa, ei kylläkään voida vahvistaa kirjallisista asiakirjoista, mutta hänen vahvasta osallistumisestaan Stockholms Auktionsverkin toimintaan on runsaasti dokumentaatiota, muun muassa hänen Narvan taistelukentältä vuonna 1700 kirjoittamansa kuuluisa kirje, jossa soturikuningas puolsi sitä, että erään huutokauppakamarin alkuperäisen työntekijän poika saisi luvan harjoittaa huutokauppakamarin toimintaa. Eräs Stockholms Auktionsverkin varhaishistorian kohokohdista oli Kaarle XII:n sotaretken yhteydessä sotasaaliiksi saatujen kanuunoiden huutokauppa kuninkaan kuoleman jälkeen. Myöhemmin kulttuurikuningas Kustaa III käytti kuninkaallista etuosto-oikeuttaan ostaessaan Rembrandtin Keittiöpiian huutokaupastamme. Monet Ruotsin historiasta tutut henkilöt kuninkaista ja kuningattarista johtaviin kulttuurinharjoittajiin, tutkijoihin ja liikemiehiin ovat kääntyneet puoleemme niin ostajina kuin myyjinäkin. Heidän joukossaan ovat olleet esimerkiksi Carl Michael Bellman, Carl Gustaf Tessin, Carl von Linné, Ernest Thiel, August Strindberg ja Selma Lagerlöf. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.

Lähes kaikki historiamme aikana julkaistut luettelot ovat säilyneet. Tukholman kaupunginarkistossa ja omassa arkistossamme luetteloita on hyllymetreittäin. Vuonna 2016 päätimme ryhtyä julkaisemaan luettelomme pelkästään verkkosivuillamme.